Αρχική / Υπηρεσίες - Προϊόντα

Οι συνταγές μας

Κοτόπουλο σωτέ με κάρυ, ανανά και ρύζι μπασμάτι

Υλικά

8 φιλετάκια κοτόπουλο 120 γρ. το καθένα

200 γρ. ανανά

20γρ. Κάρυ

200 ml γάλα καρύδας

50 ml κρέμα γάλακτος

20 γρ. κορν φλάουρ

20 γρ. βούτυρο

10 γρ. κόλιανδρο σκόνη

20 γρ. τζίντζερ (πιπερόριζα νωπή)

20 γρ. αλάτι

2 γρ. πιπέρι

για το ρύζι

350 γρ. ρύζι μπασμάτι

20 γρ. αλάτι

20 γρ. πιπέρι

10 γρ. κάρδαμο σε κόκκους

2 τεμ. φύλλα μοσχολέμονου

20 γρ. βούτυρο

700ml νερό & ½ κύβο ζωμό κοτόπουλο

Εκτέλεση

Καρυκεύουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, κάρυ, κόλιανδρο) και τα σωτάρουμε στο βούτυρο. Προσθέτουμε το τζίντζερ, την κρέμα γάλακτος και το γάλα καρύδας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον ανανά ψιλοκομμένο και δένουμε με το corn flower. Σε μία άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το ρύζι μπασμάτι. Βάζουμε 700ml νερό, τον κύβο κότας, το βούτυρο, το αλατοπίπερο, το κάρδαμο, το φύλλο μοσχολέμονου και τα αφήνουμε να πάρει βράση. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι μπασμάτι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά, ή έως ότου απορροφήσει τα υγρά. Σερβίρουμε το ρύζι σε τσέρκι ή κάποια άλλη φόρμα και τοποθετούμε δίπλα το κοτόπουλο. Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα κόλιανδρο.

Ταλιατέλες με μπρόκολο & μπέικον

Υλικά:

400 γρ. ταλιατέλες

100 γρ. μπέικον

150 γρ. μπρόκολο

200ml κρέμα γάλακτος

100ml λευκό κρασί

80 γρ. βούτυρο

60 γρ. φλοίδες παρμεζάνας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις ταλιατέλες. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στο πλάι. Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου. Αφού το κρυώσουμε, σουρώσουμε το ψιλοκόβουμε. Σε ένα τηγάνι με βούτυρο σωτάρουμε το σκόρδο, το μπέικον και το μπρόκολο. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Μόλις δέσει η σάλτσα μας προσθέτουμε τι ς ταλιατέλες, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με φλοίδες παρμεζάνας.

Μπριάμ Λαχανικών με φρέσκα μυρωδικά & φέτα

Υλικά:

400 γρ. πατάτες

400 γρ. μελιτζάνες

400 γρ. κολοκυθάκια

100 γρ. πιπεριές φλωρίνης

100 γρ. κρεμμύδι ξερό

400 γρ. ντομάτα φρέσκια

100 γρ. τυρί φέτα

φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι, ματζουράνα)

100 ml παρθένο ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3cm τα λαχανικά μας και τα μαρινάρουμε με τα φρέσκα μυρωδικά μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, σκόρδο και την ντομάτα ψιλοκομμένη σε μικρούς κύβους. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 6 ώρες τουλάχιστον.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Στην συνέχεια προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και τα αφήνουμε στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμη.

Μοσχαράκι Τας Κεμπάπ με ριζότο ετζίπσιεν

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους των 30γρ. περίπου (σπάλα ή ελιά)

300 γρ. ντομάτα φρέσκια

120 γρ. κρεμμύδι ξερό

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml ελαιόλαδο

150 ml κρασί λευκό

αλάτι & πιπέρι

1 ξυλαράκι κανέλλα

1 φύλλο δάφνη

μπαχάρι άκοπο

για το ριζότο

250 γρ. ρύζι μπονέτ

70 γρ. φιδέ

80 γρ. κρεμμύδι φρέσκο

100γρ. βούτυρο ολλανδίας

20 γρ. άνιθο

700ml περίπου νερό

ζωμό κοτόπουλου

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση


Για το μοσχάρι

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μοσχάρι και σωτάρουμε. Σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά μας, το αλατοπίπερο, και το ανάλογο νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1,5 ώρα περίπου, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί.

Για το ριζότο

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί , ρίχνουμε το φιδέ και το σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Το αφήνουμε μέχρι ο φιδές μας να πάρει σκούρο χρώμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και αφού το σωτάρουμε και αυτό προσθέτουμε το ανάλογο ρύζι, το αλατοπίπερο, το ανάλογο νερό (700ml περίπου) και τον άνιθο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε τοποθετώντας το ρύζι περιμετρικά στο πιάτο μας και το μοσχάρι στη μέση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο άνιθο και σερβίρουμε ζεστό.

Σουχλί Κρητικός Κρασομεζές

Υλικά

  • 1kg μπούτι μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 250γρ κεφαλογραβιέρα
  • 250γρ βούτυρο
  • 250γρ φύλλο κρούστας
  • 1kg ντομάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τηγανίζουμε με το βούτυρο. Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε κομμάτια και βάζουμε στο κέντρο ένα κομμάτι κρέας, μία φέτα κεφαλογραβιέρα και μια φέτα ντομάτα. Διπλώνουμε πρώτα τις δύο απέναντι άκριες και μετά τις άλλες δύο. Βρέχουμε λίγο το φύλλο κρούστας στα σημεία που θα ενωθεί ώστε να κολλήσει η ζύμη. Τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί με τα σημεία που έχουν κολλήσει προς τα κάτω. Ρίχνουμε πάνω λίγο βούτυρο και ψήνουμε για 25-35 λεπτά στους 180ο μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

 

Παπακωνσταντής Μιχάλης 

Chef ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης

Brownies με Ρούμι και Σταφίδες

Υλικά

 

  • ¾ cup σταφίδες

Τις βράζουμε

  • ½ cup ρούμι

 

  • 200 γρ. βούτυρο

Λειώνουμε

  • 125 γρ. σοκολάτα

 

  • 2 cups ζάχαρη (1)

 

  • 4 αυγά (2)

 

  • 1 cup αλεύρι (3)

 

  • 2 tsp κακάο (3)

 

  • ¼ tsp μπείκιν πάουντερ

 

 

Εκτέλεση:

Σ’ένα μικρό κατασαρολάκι βάζουμε τις σταφίδες με το ρούμι μέχρι να πάρει μια βράση.

Σε ένα μπαιν μαρι λειώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο.

Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέϊκιν πάουντερ.

Σε ένα μεταλλικό μπωλ χτυπάμε με το σύρμα τ’αυγά με την ζάχαρη, προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε το ρούμι με τις σταφίδες και στο τέλος το  μίγμα αλευριού ανακατεύοντας απαλά με την σπάτουλα.

Τοποθετούμε το μίγμα σ’ ένα  ταψάκι 20* 25 εκ. αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με λίγο λιωμένο βούτυρο και το έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι κουνώντας το ταψάκι να πάει παντού και πετώντας το περιττό. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο ή να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι. Ψήνουμε σε φούρνο 170 βαθμών για 40 λεπτά περίπου.

 

Μελούδης Απόστολος

Executive Chef Κεντρικής Μονάδας Παραγωγής

Κρητική Σοφεγάδα

Μερικά Ιστορικά της Συνταγής

 

Η σοφεγαδα είναι ένα παραδοσιακά κρητικό φαγητό που χρονολογείται από 1909.

 

Είναι ένα φαγητό που τρώγεται και  τις μέρες της σαρακοστής λόγω νηστείας  δεδομένου ότι τα υλικά του είναι μόνο λαχανικά.

 

Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν ούτε θερμοκήπια ούτε λαϊκές, οι νοικοκυρές διατηρούσαν κήπους και περβόλια. Έβγαιναν λοιπόν και μάζευαν ότι λαχανικά έβρισκαν και ότι αρωματικά είχαν. Τα παρακάτω που έχουμε βάλει στην συνταγή αυτή είναι τα πιο δημοφιλή.

 

Υλικά για 5 άτομα

               

Μελιτζάνες                      300gr              

Κολοκύθια                      300gr               

Πιπεριά πράσινη κέρατο    100gr           

Πιπεριά κόκκινη κέρατο    100gr            

Βλίτα                              50gr   

Πατάτες                          300gr

Σκόρδο                          2 σκελίδες      

Κρεμμύδια φρέσκα           2 τμχ               

Κρεμμύδια ξερά               1 τμχ

Ελαιόλαδο                      100ml

Ντομάτα φρέσκια             400gr

Φασολάκια                     200gr

Μπάμιες                         200gr

Μαϊντανός                      150gr

 

Αρωματικά:

Αλάτι

Πιπέρι

Θυμάρι

Δυόσμος

Βασιλικό

Ρίγανη

Δενδρολίβανο

Θρούμπι

 

Εκτέλεση

 

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ κομμάτια όπως και το μπριάμ, τα βλίτα τα καθαρίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όπως και το μαϊντανό προσθέτουμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά. 

 

Τα αρωματικά φροντίστε να μπουν σε ίσες ποσότητες. Αν τα βρείτε φρέσκα το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

 

Καλή όρεξη με άρωμα Κρήτης!

 

Παπακωνσταντής Μιχάλης 

Chef ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης